И служебният премиер Гълъб Донев коментира предсрочното отстраняване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор.

...
И служебният премиер Гълъб Донев коментира предсрочното отстраняване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор.
Коментари Харесай

Служебният кабинет настоява за системна, а не личностна промяна в прокуратурата

И служебният премиер Гълъб Донев коментира предсрочното отстраняване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Според него една персона не трябва стои в центъра на промяната в правосъдието .Министър-председателят подсети, че сходна поръчка за свалянето на Гешев от поста е дал и последният постоянен кабинет на Кирил Петков.

Предложението на членове на Прокурорската гилдия Иван Гешев да бъде отхвърлен от поста основен прокурор сподели тъкмо какъв брой самостоятелна е правосъдната система, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. В настояването на магистратите той долавя мощен политически привкус.

 
Ден откакто една партийна централа изиска оставката на господин Гешев, прокурорите, които стачкуваха в негова отбрана внезапно внесоха искане и цели трудови колективи, които го подкрепяха в този момент са против него.
Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи

Вътрешният министър Демерджиев към този момент допусна, че настояването за премахване на основния прокурор би могло да е в следствие от деяние на обвинител номер едно.

 
Имаме разделяне на управляващите - законодателна, изпълнителна, правосъдна. Не би трябвало да има никакво вмешателство от една или друга страна в работата на съответната власт. Не мога да знам каква информация има господин Демерджиев. Това е негово персонално мнение, което е направил.
Гълъб Донев, министър-председател

Премиерът Донев и правосъдният министър Крум Зарков подчертаха, че казусът с прокуратурата е систематичен и промяната на личността на Иван Гешев не е решение.
Това, че се дава такава поръчка - при предходното постоянно държавно управление също имаше такава поръчка.
Гълъб Донев, министър-председател
Решението му би трябвало да е редовно - то е законово. Затова чакаме с неспокойствие първото съвещание на правната комисия в Народното събрание, където да се прегледа закона за отговорност и отчетност на основния прокурор.
Крум Зарков, министър на правораздаването

Бившият правосъден министър Антон Станков повдигна няколко въпроса към гърмежа до колата на Иван Гешев.

 
Кой печели? В момента виждаме, че се отприщи една офанзива против личността Иван Гешев, а не офанзива за промяна на Прокуратура на Република България. Не бих правил прибързани заключения - може пък да завоюва Гешев, в случай че тази самодейност на Висш съдебен съвет не е самодейност на самите членове на съвета - те са един от най-верните му хора. Дали е поврат?
Антон Станков, някогашен министър на правораздаването

За Euronewes Bulgaria Теодор Лазаров.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР